fredag 28 februari 2014

Radiokaka

Även denna månad är vi med i söta sakers utmaning. Denna månad var temat "vardag", alltså att baka något som passar att baka mitt i veckan och något som inte blir upphöjt på någon pedestal.
Vi valde radiokaka, för denna enkla kaka är inget som vi skryter om för våra vänner när vi har gjort, även om denna kära kaka helt klart är värd det! För att göra den lite extra festlig, för gott folk, även vardagen måste firas! Valde vi att blanda i mintchoklad. Ohh, så gott det blev!

Du behöver:
100 gran lindor choklad med mintsmak
100 gram mörk choklad
200 gram kokosfett
3 dl florsocker
2 ägg
ca 10-15 Mariekex

Smält fettet och chokladen på låg värme.

I en skål, vispa ihop ägg och florsocker.

Låt chokladen svalna något, och blanda sen ner den i äggblandningen.

Täck en avlång form med plastfolie.

Varva choklad och Mariekex i formen. Ställ sen formen i kylskåpet, helst över natten eller tills kakan har stelnat helt.


Skär radiokakan i skivor och servera. Gärna mitt i veckan ;)
/Katja & Petra

måndag 24 februari 2014

Rissallad med lax

Här ska ni få ett recept på vad ni kan göra med laxen vi lagade igår. Detta är verkligen kylskåpsrensning innan månadshandlingen. Grönsaks och rismängd kan ni bestämma lite själva och ta mer av det ni själva tycker om. Denna veckan kommer vi även bjuda på ett recept på radiokaka. Den ska bara stå i kylskåpet och stelna till sig så vi kan ta slutbilden. Sen kommer även det receptet att komma ut på bloggen.

Till ungefär 3-4 portioner behöver du:
några salladsblad
3 dl ris
1/3 gurka
250 gram lax
1 morot
10 körsbärstomater
2 små paprikor
1 liten broccoli
2 kokta ägg
Salt och Peppar

Dela salladen och lägg i en skål.

Toppa med ris.

Tärna gurkan och dela broccolin i buketter. Ner med det med i salladsskålen.

Dela laxen med händerna och skär tomaten i kvartar.

Ta en potatisskalare och skär moroten i remsor.

Skala och dela ägget, salta och peppra. Skiva sen paprikan och strö över.

Sen är det bara att röra runt och servera. Gärna med en skiva gott bröd till. Denna sallad är lika god direkt eller i matlådan dagen därpå.

/Petra & Katja

söndag 23 februari 2014

Lax med glaze

Jag tycker det är så skönt att förbereda måndagens mat redan på söndag kväll. Kan vara så segt att komma igång på måndagen, då är det perfekt att maten nästan är klar.
Just ett sådant recept ska ni få idag, första delen idag och resten imorgon. Vi börjar med den ugnslagade laxen och imorgon får ni ett recept på en jättegod rissallad med just denna lax i. Men självklart går denna laxen lika bra att servera till något annat.

Detta behöver du:
Ca 1 kg laxsida

Glaze:
1/2 rödlök
3 vitlöksklyftor i söt chilimarinad (druvan) + 1 msk av oljan
1 krm fisksås
2 msk tomatpuré
1/2 tsk citronsaft
1 msk flyttande honung
Salt
Peppar

ugn 175 grader

Börja med att hacka rödlöken rätt grovt och vitlöksklyftorna fint. Blanda sen ihop alla ingredienserna. Låt gärna glazen stå och dra. Desto längre du har möjlighet desto bättre.

Lägg laxen i en ugnsform och sprid över glazen. Ställ mitt i ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills laxen är tillagad rakt igenom.

Sen är det bara att njuta, antingen samma dag eller dagen därpå ;)

/Petra

tisdag 18 februari 2014

Pizzadeg med ostfylld kant

Efter att ha sett ett Jamie Oliver på tv laga pizza, blev vi också riktigt sugna.  Men vi använde vårt egna recept, men prövade hans idé med att använda pajformen som pizzaform. Blev riktigt bra tycker vi.

Visst är det gott med pizza? Det tycker åtminstone vi ;) Detta är vårt just nu vårt favoritrecept på deg. Pizza med ost gör dessutom inte saken sämre. I detta receptet har vi fyllt kanten med ost, men självklart blir pizzabotten lika god utan.



Detta behöver du för att göra deg till två pizzor (i pajform):
50 gram jäst
2,25 dl  ljummet vatten
2 tsk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
upp till 6 dl vetemjöl
Valfri mängd ost till kanten

Ugn: 200 grader

Börja med att smula jästen och blanda den med vattnet och oljan. Sen blandar du ner saltet och sockret. Fortsätt med mjölet, när degen inte längre är kladdig räcker det med mjöl. Det kan vara lite olika från gång till gång hur mycket mjöl som behövs.  Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Under tiden kan du förbereda formen, pensla den med olja och bröa den med ströbröd.

När degen har jäst klart kavla ut den och lägg i formen. Låt degen falla ut över formen. Lägg ost längst med kanten av formen och täck med deg.

Såhär ska det se ut. Täck formen och låt den jäsa 20 minuter. Se är det bara att garnerna pizza så som önskas och ställ sen in pizzan mitt i ugnen 20-30 minuter.

 Så gott! Blir nästan hungrig igen!

/Petra & Katja

lördag 15 februari 2014

Äppelbullar

Vad passar inte bättre nu till helgen än ett recept på bullar? Helgen är perfekt för bak, då man oftast har lite mer tid. Dessa bullar har vi tvistat till lite genom att ha rivet äpple i fyllningen. Så passa på att baka en sats bullar i helgen, så har ni fika till nästa vecka sen.


Detta behöver du: 
Degen:
5 dl mjölk
150 g smör
50 g jäst
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
2 msk vaniljsocker
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
600 gram Smör
8 msk Socker
6 Äpplen
4 tsk Kanel
3,5 tsk Kardemumma

Topping:
Rörsocker
Ägg

Ugn 250 grader

 Börja med att smälta smöret.

Häll i mjölk tills smöret är ljummet, vi brukar känna av med ett finger. När vätskan har kroppstemperatur brukar vi vara nöjda.

Smula i jästen och rör runt tills den har löst upp sig.

Häll vätskan i din assistent eller en stor skål, tillsätt även resten av mjölken.

Blanda i sirapen.

Sen i med salt och vaniljsockret.

Sist men inte minst blanda ner mjölet.

När degen inte kletar längre så täcker du bunken med en bakduk och låter den jäsa i 45 min.

Under tiden kan du blanda ihop smör, kanel och kardemumma.

När degen har jäst kavlar du ut den rätt tunt.

Sprid ut smörblandningen över degen.

Riv äpplena grovt och krama ur saften från rivet.

Sprid ut äppelrivet över degen och rulla sen ihop degen från långsidan.

Skär rullen i bitar som är ungefär 1,5-2 cm breda.

Lägg bullarna i formar och täck dem med en bakduk, låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla dem sen med ett vispat ägg och strö över rörsocker. Ställ in plåten mitt i ugnen 8-12 minuter, ta ut bullarna när de har fin färg.

Sen är det bara till att äta och njuta.
/Katja och Petra

tisdag 11 februari 2014

Loppisfynd

Vi älskar second hand och loppis, och det vi handlar där brukar främst vara till köket. Det går att hitta en hel del originella köksprylar, plus att vi kan hitta saker som har det vi älskar mest... Färg! Blir mycket roligare att laga mat i färgglada kastruller, och med den övergången ska jag vissa våra senaste fynd från Erikshjälpen.

Dessa är våra nya favoriter. Så fina! Den längst bak var lite repig i botten, men så lite så det gör inget. Den blåa ser helt oanvänd ut. Vi har tidigare köpt kokkärl från second hand. Våra stekgrytor som vi ofta lagar mat i när vi gör recept till bloggen är kockum grytor som vi också har fyndat för runt 100 lappen. Så letar ni nytt till köket glöm inte att kolla på er närmaste loppis. De brukar finnas helt nya grejer med, inte bara äldre modeller :)
/Petra & Katja

söndag 9 februari 2014

Restmat!

I vårt senaste inlägg fick ni ett recept på pannbiff i panna. Det blev pannbiff över så idag så kommer vi bjuda er på lite rester ;). Vi brukar alltid ta till vara på rester, oftast blir det matlådor av det som eventuella blir över.

Med ibland så blir det något helt nytt istället, som idag när det blev jätte mumsiga fyllda tortillabröd. Detta är ett ihop plock av lite olika rester. Ett öppnat paket med tortilla bröd, en burk med ostsås, ett öppnat paket med riven ost. Till det la vi till rödlök och röd paprika.

Börja med att sprida ut ostsåsen på bröden, vi hade åtta bröd. Sedan fördelar du skivad pannbiff över ostsåsen. Skiva löken och paprika tunt och sprid ut dem över pannbiffen till sist toppar du med den rivna osten. Rulla ihop tortillabröden och lägg dem i en ugnssäkerform med skarven neråt, toppa med lite mer riven ost. Vi brukar lägga ett bakplåtspapper i formen så blir den inte så kladdig. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 10-15 minuter.



En riktigt snabblagad lunch som blir ännu godare med en sallad till. Det känns alltid bra när man tar till vara rester och sådant som annars skulle få slängas i kyl och frys. Dessa rullar kan du lämpligen servera med en lite skål chilisås att doppa dem i med.

/Katja & Petra

fredag 7 februari 2014

Pannbiff i panna

Om ni inte redan har förstått det tycker vi om när saker går smidigt att laga. Detta receptet är ett exempel på sådan mat, det är bara att steka löken och blanda ihop färsen. Sen in i ugnen med alltihopa. Denna rätt serverade vi senast vi hade familjemiddag tillsammans med kokt potatis och gräddsås. Tycker du om lök så kan du helt klart ta en extra lök eller två, GottGott! :)

Ingredienser:
1 kg blandfärs
200 g färskost med smak av vitlök och örter
1,5 mozzarella (du kan ta en eller två, men vi hade en halv över)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 ägg
1 msk wc sås
5-6 droppar Tabasco
2 gula lökar
2 nypor strösocker
Forest blend
BBQ & grill mesquite
Salt och peppar

ugn 175 grader
Börja med att blanda ströbröd och mjölk. Ställ sedan blandningen åt sidan.

Halvera och skiva lökarna. Smält fett i en stekgryta, och lägg i löken. Stek löken på medelhög värme. När löken börjar bli mjuk strö över två nypor socker och fortsätt steka löken tills den blir gyllenbrun.


Under tiden blandar du köttfärsen med ströbrödsblandningen, färskosten, worcestershiresås och kryddor.Om du vill kan du steka en liten bit av köttfärsblandningen och smaka av köttfärsen.


Hacka sen mozzarellan i tärningar..

.. och blanda in den i köttfärsen.

Tryck ut köttfärsen i stekgrytan över den stekta löken och ställ grytan mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills köttfärsen är genomstekt.

Servera lämpligen med kokt potatis och sås.
/Katja & Petra