fredag 31 januari 2014

Laktosfri körsbärskaka

Även den månad lämnar vi ett bidrag till månadens sötsak. Temat är "något för alla". Eftersom vi är laktosintoleranta valde vi att göra just en laktosfri kaka. Kan villig medge att vi inte jämt är så duktiga att använda laktosfria produkter. Men denna kaka kan vi med all säkerhet äta utan att riskera magont.


Ingredienser:
2 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1,5 dl kokosflingor
2 msk vaniljsocker + 4 msk som ska blandas med färskosten
0,5 krm salt
1 ägg
2 dl laktosfri mjölk
1 dl laktosfri creme fraiche
30 gram laktosfritt smör
200 gram laktosfri färskost
1 msk flytande honung
350 gram frysta körsbär

ugn 175 grader

Börja med att blanda smör och socker i skål.

Blanda sedan ner mjölet.

Fortsätt med bakpulver, vaniljsocker, salt och kokos.

I med creme fraichen, det kommer bli klumpigt. Så ingen fara om den inte blir utblandat helt.

Vispa i ägget, det kommer bli klumpar. Mer oroa dig inte.

Nu ska vi ta tag i klumparna. Vispa ner en dl mjölk åt gången. Vispa tills smeten är jämn.

Ställ smeten åt sidan. I en separat skål blandar du ihop färskosten, honung och vaniljsockret. Bröa en springform med kokosflingor.

Häll smeten i formen.

Toppa formen med körsbären.

Titta så fint! ;)

Klicka sen ut färskosten över kakan. Ställ sen in kakan mitt i ugnen, 50-55 minuter eller tills den känns genomgräddad med en provsticka. Du kan behöva sätta aluminiumfolie över formen om kakan börjar få färg tidigt.

Såhär fin blir kakan när den är gräddad.

Servera kakan som den är eller med lättvispad laktosfri grädde och vaniljsocker.
/Petra & Katja

torsdag 30 januari 2014

Smörgås x tre

Nu var det ett tag sedan senaste inlägget igen, sjukdomar, jobb och pluggande har tyvärr tagit tid från bloggandet. Men nu har vi landat igen och bjuder Er på tre supergoda varma smörgåsar som vi gjorde för några dagar sedan.

Dessa ingredienser använde vi till tre olika smörgåsar:

3 st ciabattabröd
ost
mozzarella
brie
pepparsalami
grillad kyckling
babyspenat
broccoli
körsbärstomater
rödlök
salt & peppar
curry


 Börja med att dela bröden. Lägg sedan på ett lager med ost och toppa med några spenatblad på underdelarna. Såhär långt är det igen skillnad på smörgåsarna men från och med nu så kommer vi bygga ihop tre olika.


Nu är det dags för ännu ett lager med ost. På de första river vi lite mozzarella, den andra får ett lager med brie och den tredje får ännu ett lager ost Man kan aldrig ha för mycket ost ;) 


På mozzarellan lägger du ett lager med skivad broccoli. På brien ska det vara ett lager med pepparsalami (mycket blir supergod sälta) och på den tredje med som har två lager hårdost sprider du ut grillad kyckling. 


Skiva rödlöken och körsbärstomaterna. De två första smörgåsarna, den med broccolin och salamin lägger du på ett lager med rödlök. Krydda med salt och peppar men du behöver inte salta på smörgåsen med salamin på, kan bli lite väl salt. Krydda även med curryn på broccoli och kycklingssmörgåsen. Sprid ut tomat skivorna.


Avsluta med ett lager ost på alla tre smörgåsarna. Sätt på locket och grilla dem i en smörgåsgrill tills osten börjar smälta. 


 Här är resultatet :) En grillad smörgås med krispig broccoli och trådig mozzarela. Mozzarella med salami är en jättebra smakkombination som smakar så gott och avslutningsvis en klassiker, kyckling med massvis med ost.
 
 /Katja & Petra

söndag 19 januari 2014

Rotfruktsgryta med köttfärs

Nu börjar vi återfinna lugnet här, så därför har vi hunnit med att laga ett riktigt storkok i helgen. Perfekt variation till köttfärsåsen. Vill du så kan du självklart använda andra rotfrukter än dem vi har använt. Vi brukar alltid göra en stor sats när vi lagar denna grytan, eftersom den är perfekt att frysa och sen använda till matlådor, pizzor, lasagne eller varma smörgåsar. Så receptet idag räcker till ca 8-10 portioner, men du kan lätt halvera receptet om du vill göra färre portioner.



Ingredienser:
1 kg blandfärs
1/4 rotselleri
2 palsternackor
4 medelstora morötter 
1 gul lök
15 cm purjolök
2 st solovitlökar

1 msk worcestershiresås
3 st buljongtärningar
2 krm lökpulver
4 krm pasta basiliko
5 drag BBQ grill Mequite krydda (Santa Maria)
Tabasco, salt och peppar efter eget tycke
800 gram konserverade hela tomater av valfri sort
2,5 dl chilisås
3 msk vetemjöl
5 dl vatten
1 dl matlagnigsgrädde


Börja med att steka färsen. Hacka sen vitlöken och löken fint, slanta purjolöken och börja sedan terapiarbetet med att riva moroten, rotsellerin och palsternackan. Spara två morötter som du river ner på slutet i såsen.

När köttfärsen är genomstek tillsätter du grönsakerna. Om det blir torrt i  grytan tillsätt mer stekfett.

Lägg ner buljongtärningar, tillsätt kryddorna, tabasco och worcestershiresås. Stek allt på medelhög värme tills grönsakerna har blivit mjuka.

Rör i chilisås och de konserverade tomaterna.

strö över mjölet och blanda väl.

Tillsätt vatten och låt grytan koka lätt i minst 30 minuter, helst längre om du har möjlighet.

Blanda ner grädden..

..och i med resten av morötterna.

Servera! :)
/Petra & Katja

tisdag 14 januari 2014

Ugnspannkaka med bacon och grönsaker

Vi tycker om att laga mat som går att ta med i matlådan. Dagens recept är just ett sådant recept. En riktigt matig ugnspannkaka. Vill du göra den vegetarisk utesluter du baconet och tillsätter 2-3 msk smör istället. Dessa ugnspannkakor fungerar lika bra att äta kalla med, så varför inte ha en vinterpicknick? :) 


Till en ugnspannkaka behöver du:
280 gram bacon
2 morötter
140 gram majs
15 cm purjolök
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg
1 msk bakpulver

Ugn 200 grader

Börja med att dela baconen i småbitar och stek den gyllenbrun. Riv morötterna grovt och slanta purjolöken.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform, lägg i baconet och fettet från stekningen.
Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver.
Vispa ner mjölken i omgångar.
Ner med äggen och vispa ihop dem med.
Nu ner med majs, purjo och morot.
Slutligen om du känner för det, mal ner lite svartpeppar. När det gäller oss slinter det ner lite (läs mycket) peppar i det mesta..
Häll smeten i formen och ställ mitt i ugnen i 25 minuter.

Servera med tärnade äpplen och lingon.
/Petra & Katja

söndag 12 januari 2014

Lyxig banankaka med glasyr

Vad kallt det blev idag! Efter att ha varit ute och fryst med hudarna, tyckte vi att vi behövde unna oss något gott. Så idag bjuder vi på ett recept på en riktigt lyxig banankaka med vitchokladglasyr. Utöver bananer innehåller kakan vitchoklad och nougat. En riktig skafferirensning blev det alltså. Denna kaka blir riktigt saftig eftersom det är så många bananer i de.



Till kakan behöver du detta:
4 ägg
4 dl socker
2 dl mjölk
5 bananer
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk smör
150 gram nougat
50 gram  vitchoklad


Ugn 175 grader

Börja med att vispa ihop ägg och socker.

 Vispa sen ner bananerna. Är de lika mogna som våra behöver du inte dela dem innan, men är de inte det dela dem lite innan du vispar ner dem.

Sen ner med vetemjöl och bakpulver. Vispa tills det har blandat sig.
 Blanda i mjölken.

Dela nougaten och chokladen i småbitar.

Blanda ner hackat tillsammans med smöret i smeten.

Smöra och bröa en springform med ströbröd. Ställ formen mitt i ugnen 60-80 min eller tills den inte längre känns så blöt när du känner med en provsticka. OBS! Kakan är rätt blöt, så lite fuktig kommer den kännas även när den är klar.
Låt sen kakan svalna.

Vitchokladglasyr:


100 gram smör
100 gram vitchoklad
4-5 dl florsocker

Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad. Vispa sen ihop 4 dl florsocker med smöret.

Vispa ner den smälta chokladen i smörblandningen.
Vispa tills glasyren ser ut såhär. Går inte glasyren ihop tillsätt lite av florsockret.

Sprid ut glasyren över kakan.
 Servera och njut!
/Petra & Katja