Detta behöver du:
Degen:
5 dl mjölk
150 g smör
50 g jäst
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
2 msk vaniljsocker
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
600 gram Smör
8 msk Socker
6 Äpplen
4 tsk Kanel
3,5 tsk Kardemumma
Topping:
Rörsocker
Ägg
Ugn 250 grader
Börja med att smälta smöret.
Häll i mjölk tills smöret är ljummet, vi brukar känna av med ett finger. När vätskan har kroppstemperatur brukar vi vara nöjda.
Smula i jästen och rör runt tills den har löst upp sig.
Häll vätskan i din assistent eller en stor skål, tillsätt även resten av mjölken.
Blanda i sirapen.
Sen i med salt och vaniljsockret.
Sist men inte minst blanda ner mjölet.
När degen inte kletar längre så täcker du bunken med en bakduk och låter den jäsa i 45 min.
Under tiden kan du blanda ihop smör, kanel och kardemumma.
När degen har jäst kavlar du ut den rätt tunt.
Sprid ut smörblandningen över degen.
Riv äpplena grovt och krama ur saften från rivet.
Sprid ut äppelrivet över degen och rulla sen ihop degen från långsidan.
Skär rullen i bitar som är ungefär 1,5-2 cm breda.
Lägg bullarna i formar och täck dem med en bakduk, låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla dem sen med ett vispat ägg och strö över rörsocker. Ställ in plåten mitt i ugnen 8-12 minuter, ta ut bullarna när de har fin färg.
Sen är det bara till att äta och njuta.
/Katja och Petra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar