måndag 30 december 2013

Huvudrätt till nyårsafton, potatiskaka med rödvinssås

Idag bjuder jag på ett enkelt recept på en huvudrätt till nyår. En mumsig potatiskaka med bacon och en underbar rödvinssås. Till detta serverar jag färdigköpt rostbiff och en enkel sallad. Denna rätten är perfekt till nyår, då de mesta sköter sig själv eller går att förbereda. Jag skulle kunna fira nyår varje dag om jag skulle få denna potatiskaka och sås serverad ;)
Potatiskaka är något jag och Katja tycker är jättegott, ibland serverar vi enbart potatiskaka till middag och då fyller i den också med skinka, och serverar en med en sallad till. Men nu ska du får receptet, först ut potatiskakan:

Du behöver till 4 personer:
140 gram bacon
5 potatisar
15 cm purjolök
5 msk grädde (matlagningsgrädde eller vispgrädde)
2 ägg
5-8 droppar Tabasco
Salt & Peppar

ugn 175 grader


Börja med steka baconen. När den har fått fin färg låt baconet rinna av på en bit hushållspapper och ställ åt sidan.


Skala potatisen. Skiva den och purjolöken tunt antingen med kniv, mandolin eller som jag i hushållsassistenten.


Smörj en form, min är 26 cm lång och 10 cm bred.


 Lägg först ett lager potatis, sen purjolök och bacon. Salta och peppra lite och gör likadant med nästa lager. Jag brukar salta på vartannat lager, men peppar är gott. Så det tar jag lite på varje lager. Avsluta med ett lager potatis.



Vispa sen ihop äggen, grädden och tabascon.


Häll över formen och och toppa med ost. Ställ in mitt i ugnen. Efter 30 minuter lägg en bit aluminiumfolie över formen, och låt den sen stå inne ytterligare 30 min.


Till rödvinssåsen behöver du:
3 scharlottenlökar
5 msk smör
6 dl rödvin
1 buljongtärning
1 nypa socker
1 msk tomatpuré
salt & peppar

 Börja med att värma ungefär 2/3 av smöret i en kastrull. Hacka lökarna fint och lägg ner. Värm på dem tills de börjar bli mjuka.
Tillsätt sen rödvin och buljong. Låt småputtra i 10 min.
Sila sen bort löken och värm på såsen igen.
Blanda ner socker och tomatpuré.
Nu ska såsen koka tills ungefär hälften återstår.
Smaka av och tillsätt salt och peppar efter smak och blanda sen ner resten av smöret.


Servera potatiskaka och sås tillsammans med rostbiff och sallad.

/Petra

söndag 29 december 2013

Nyårsefterrätt och citron/blodgrapes curd

Efter jul är det dags att kasta sig på nyår. Själva tycker vi att nyårsmaten ska vara enkel att laga så att vi hinner att umgås med släkt och vänner, utan att behöva stå och slava i köket. Dock måste maten självklart smaka gott med! Idag får ni ett förslag på en jätteenkel efterrätt plus att ni får ett recept på curd. Utöver att använda curd i denna efterrätt är den perfekt att ha på rostat bröd/kex eller som fyllning i bakverk. Blandar du curd och grädde, går den att ha som fyllning i tårtor.
Du behöver inte laga curd själv om du inte vill. Det finns färdig att köpa i affären, de brukar oftast stå på samma avdelning som marmelad och sylt.

Först tar vi tag i efterrätten.


Till två portioner behöver du:
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
2 st digistivekex
4 msk curd med valfri smak
Blandade bär, hur mycket beror på hur stora serveringsskålar du använder

Börja med att krossa digistivekexen.
Vispa ihop grädde och vaniljsockret rätt hårt.
Lägg en liten klick curd i botten på två skålar eller glas, sen några kexsmulor, på med vispgrädde, lite curd och den sista grädden. Toppa med bär och några kexsmulor.


Recept på lime curd/blodgrapes curd
Till ca 5 dl behövs:
100 gram smör
6 st lime eller 2 st blodgrapes
6 ägg
1 dl socker

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Under tiden pressar du ur juicen ur citrusfrukterna du har valt.

Blanda ihop äggen och sockret med juicen.

När smöret har smält häller du ner juiceblandningen i kastrullen genom en sil.

Värm sen curden på medelhög värme 5-10 minuter. När den har tjocknat (har ungefär konsistent som marsansås),  häller du upp den på väl rengjorda burkar. Låt dem svalna i rumstemperatur och förvara sen svalt. På första bilden ser nu hur fin vår blodgrapes curd blev.

/Katja & Petra

fredag 27 december 2013

Clementinmarmelad med kanel

Mycket citrusfrukter brukar det bli hos oss under december månad. Är du som oss tycker vi att du ska passa på och göra clementinmarmelad, supergott!

Du behöver:
500 gram clementiner
5 dl syltsocker
4 dl vatten
2 kanelstänger
och liiite mald svartpeppar

Börja med att skölja clementinerna noga.
Dela dem sen i tunna skivor. Vi använde en mandolin.
Blanda clementinskivor, socker, kanelstång och vatten i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Mal ner svartpeppar och fortsätt sen att röra och låt marmeladen stå och småbubbla i 15 minuter.
Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar.
Kyl ner i rumstemperatur och förvara sen kallt.

Servera på en skiva gott bröd.
/Katja & Petra

torsdag 26 december 2013

Schackrutor

Nu börjar vi allt bli trötta på julmaten här. Så idag åkte de sista frysbara resterna in i frysen. Perfekta att ta fram sen när det är ont om tid och vi snabbt behöver få något på bordet. Eftersom det mest har blivit julmat de senaste dagarna har vi inga middagsrecept att bjuda på idag. Istället kommer det ett recept på schackrutor. Dessa har vi valt att smaksätta med pepparmint och vanilj, vill ni byta till en annan smak så går det lätt genom att byta arom. För att det skulle bli lite extra festligt färgade vi dem rosa.


För att göra dessa fina kakor behöver du:
200 gram rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 äggulor
0,5 msk vaniljarom
1 tsk pepparmintarom
5,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2-3 tsk röd karamellfärg

Ugn: 175 grader


Börja med att blanda ihop smör och florsocker..

.. Tills det ser ut såhär.

I med äggulorna, pepparmint- och vaniljarom. Blanda till en jämn smet.

Slutligen i med mjölet. Blanda tills det blir en fin deg som håller ihop. Ta upp hälften av degen och lägg i en plastpåse.

Till den andra deghalvan tillsätter du karamellfärg och blandar in den väl. Tillsätt mer karamellfärg om du vill ha starkare färg, eventuellt kan du behöva tillsätta någon matsked vetemjöl med om degen blir för blöt.

Såhär rosa blev vår deg. Lägg den rosa degen i en påse, lägg sen in de båda degarna i kylskåpet och kyl dem i minst en timma.

När du ska baka ut kakorna delar du vardera deg på hälften så du får fyra degbitar. Rulla sen ut vardera del till en korv som du trycker till så den blir fyrkantig. Tryck ihop de fyra fyrkantiga korvarna så att de bildar ett rutmönster. Lägg in hela korven i kylskåpet i ytterligare 30 minuter.
Skär sen kakorna med en vass kniv i skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ in mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de börjar få en lätt färg.


Servera lämpligen med ett stort glas mjölk.

/Petra & Katja

tisdag 24 december 2013

Inkokt lax

God Jul!
Hoppas ni får en trevlig jul med nära och kära. Julen här ska firas i godan ro. Just nu sitter vi uppe och slår in våra sista minuten inhandlade julklappar, eller ja. Katja sitter och slår in dem. Jag lyckades köra min tumme i mandolinen idag, så min inpaketerade tumme gör ingen nytta när det kommer till att slå in packet. Min uppgift blir istället att skriva ner dagens recept.



Det behöver du:
500 gram laxsida
2 morötter
1 gul lök
1 solovitlök
2 selleristjälkar
0,5 liten fänkål
1,5 liter vatten
2 stycken lagerblad
1 dl vitt vin (vi använde matlagningsvin)
1 dl äppelcidervinäger
5 hela pepparkorn

Ugn: 100 grader


Börja med att hacka grönsakerna grovt


Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten. När vätskan koka upp lägger du i lagerbladen, vin och vinäger. Koka i 45 minuter, när 15 minuter återstår lägg i pepparkornen.


Efter 45 minuter ta kastrullen med lagen från värmen och sila bort alla grönsaker och kryddor. Ställ lagen åt sidan någon minut.


Lägg laxen i en form och salta den lätt.


Häll på lagen vid sidan av fisken. Var noga med att hela blir täckt. Ställ in formen mitt i ugnen 13-15 minuter. Ta sen ut formen och ställ den svalt så den kan kylas ner. Förvara kallt fram tills servering.



Garnera och servera!

/Petra & Katja

måndag 23 december 2013

Rödkålssallad

Denna rödkålssallad passar utmärkt på julbordet. Perfekt smakbrytare till allt det salta. Denna sallad har varit ett stående inslag på vårt julbord i flera år och den mår inte dåligt av att få stå och dra sig lite. Sen ska man aldrig göra två saker samtidigt insåg jag idag. Det blev lite snurrigt när jag och Katja lagar flera saker samtidigt. Det resulterade i att jag la fram alla ingredienser, men glömde att ta foto på dem. Nog om detta.. 

Här kommer ingredienslistan (utan bild, som sagt):
 1/4 liten kål
1 apelsin
0,5 dl russin
1,5 dl gräddfil
2 krm torkad körvel
några droppar tabasco
salt & peppar

Strimla rödkålen och lägg i en skål.

Skala apelsinen med en kniv. 
Skär sen ut apelsinklyftorna.

 Lägg ner apelsiner i skålen, pressa ihop resterna av apelsinen så du får med den sista juicen. Häll även i russinen.

Blanda ner gräddfilen.

I med kryddorna och Tabascon. Rör om, och smaka av.

Sen behöver du bara lägga över salladen i en fin skål och servera.

/Petra

söndag 22 december 2013

Jultårta formad som en snögubbe

Idag kommer det ett recept på en kokos och limetårta formad som en snögubbe. Denna kommer vi bjuda familjen på vid jul. Det bästa med denna tårta är att den ser mer avancerad ut än vad den är. Visst det är lite petigt att montera den men den går ändå relativt lätt.






Vi börjar med receptet till bottnarna. Ha i åtanke att det blir rätt mycket smet, så använd din största vispskål.
Kokoskaka:
110 gram smör (rumstempererat)
5,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
7 dl mjöl
4,5 dl kokosflingor
5 st ägg
3 dl kokosmjölk

Ugn 175 grader


Började med att blanda ihop smör och socker.

Blanda i salt, bakpulver och vaniljsocker.

Häll ner kokosflingor och mjöl. Rör runt så att allt blandas. Sedan ner med ägg och kokosmjölk, blanda ihop allt till en jämn smet.

Lägg bakplåtspapper i en form, smörj det med lite smör och häll ner smeten i formen. Ställ mitt i ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan inte längre känns klibbig med en provsticka. Låt kakan svalna.

Nu till monteringen av tårtan till det behöver du:
1,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1,5 dl limecurd (går att köpa  i affären, men senare i veckan kommer vi även lägga ut ett recept på vårt egna)
vit marsipanlock
Glasyr, använd hälften av glasyr ingredienserna från detta receptet 
Svart, orange, grön och röd sugarpaste

När kakan har blivit sval ritar du en mal som ser ut såhär:

Dela kakan i trebottnar och skär bort det av kakan du inte behöver på sidorna.


Vispa grädden rätt hård tillsammans med vaniljsocker. Blanda sen ihop den med limecurden och bre ut den över de två understa lagrena.

Skär ut snögubben och täck den med glasyren.

Skär bort delen av snögubbens hatt och lägg det åt sidan. Täck sen snögubben med den vita marsipanen. Här dog kameran. Men resten av utsmyckningen gör du såhär:
Täck hatten med svart utkavlad sugarpaste. Gör ett brätte och klistra den mot hatten med hjälp av glasyren, fäst hatten på samma sätt mot snögubben.
Använd sen den svarta sugarpasten till att göra knappar, ögon och mun. Fäst med glasyr.
Gör en morotsnäsa av orange sugarpaste. Gör ådrorna medhjälp av en kniv. Gör ett litet hål i snögubben där du vill ha näsan. Klicka ner lite glasyr och fäst näsan.
Halsduken gör du genom att kavla ut två smala remsor av grön sugarpaste som du sen skär till. Fäst vardera remsa vid varsin sida av gubbens huvud, och tvina dem sen mitt på halsen.
Rulla ut röd sugarpaste som du skär ut och lägger över halsduken och fäster på baksidan. Det röda bandet runt hatten fäster du också med glasyr.

När kamerabatteriet har laddat upp sig så kan vi även vissa att tårtan blir såhär fin när den är klar. Smakar gott gör den dessutom.

/Katja & Petra

lördag 21 december 2013

Alternativ till julgröten, bakad havregrynsgröt

Ojojoj, nu börjar det verkligen dra ihop sig. Julen är snart här! Vi tar det ändå i godan ro här, det vi inte hinner med får helt enkelt vara.
Vill idag dela med mig av ett alternativ till risgrynsgröten, här får ni ett recept på en julig bakad havregrynsgröt. Släng ihop den kvällen den 23 December, sen värmer ni bara på formen lätt på julaftonsmorgonen. Perfekt för dem som av någon anledning inte äter risgrynsgröt.
Bakad havregrynsgröt är även perfekt till brunchen, så pröva. Om inte till julafton kanske under mellandagarna.

Då sätter vi igång, detta behöver ni till ca 4-5 personer:
2,5 dl havregryn
0,25 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 dl äppelmos
3,75 dl mjölk
0,5 tsk vaniljarom
1 äpple
0,5 dl russin
0,5 dl hackade hasselnötter

ugn 175 grader

Blanda först ihop de torra ingredienser i en skål. Blanda sen ner äppelmos, mjölk och vaniljarom.
Dela äpplet i båtar, dela dem sen i bitar. Blanda ner äpple, russin och hackade hasselnötter i smeten.
Smör en ugnsform och häll i gröten.
Ställ mitt i ugnen och grädda i 45 minuter. Ta sen ut formen och låt den svalna i rumstemperatur.
Ställ sen i kylen tills det är dags för servering.
Värm formen strax innan servering, toppa med florsocker, skivat äpple, hackade hasselnötter och lingon.


Servera som den är eller i en djuptallrik med mjölk.
/Petra