fredag 29 november 2013

Glöggkaka med vaniljglasyr toppad med saltiga och peppriga mandlar

Yummie! Mer behövs knappast sägas om denna kaka. Den kräver lite tid, men det är den värd. Passa på och gör den nu till helgen, så får du ett perfekt fika till första advent.
Denna kaka är även vårt bidrag till månadens utmaning i bloggen söta saker, där temat var "helg". 

Vi läskar er först med en bild på den färdiga kakan.


Kolla bara! Men nu kör vi på med receptet.



Till kakan behöver du:

1 dl socker
100 gram smör
1 ägg
2 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
2 dl Glögg
0,5 dl äppelmos

Ugn 175 grader


Börja med att blanda ihop socker och smör, eller snarare gegga ihop.

När smöret och sockret är väl blandat knäcker du i ägget och häller i sirapen. Blanda ihop allt.

Häll i mjölet, bakpulver och salt.

Mät upp glögg och äppelmos och blanda ihop det med resten av smeten.

Smörj och bröa en springform, häll sedan ner smeten. Ställ mitt i ugnen ca en timma, eller tills kakan inte längre känns kladdig med en provsticka.




Nästan steg blir mandlarna. Detta receptet räcker till fler mandlar än vad du behöver till kakan. De som behöver kan du äta som godis istället.

Du behöver:
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt

50 g smör
1,5 dl rörsocker
0,5 tsk vatten
200 gram mandlar


Ugn 175 grader
  
Börja med att smälta smöret. Häll sedan ner rörsockret och vattnet. Rör om på medelsvag värme till sockret har löst sig. Var försiktigt så att det inte bränns! När sockret väl har löst sig lägger du i mandlarna och rör så att de blir helt täckta av sockerblandningen.

Pensla ett bakplåtspapper med neutral olja, och blanda ihop pepparn och saltet. När sockermassan börjar bli lätt trögflytande tar du hälften av saltpepparblandningen och rör ner i grytan. Ta sen upp mandlarna med hjälp av två skedar och lägg på bakplåtspappret. Var försiktig, det är mycket varmt! Det vet Petra av egen erfarenhet... Strö över resten av saltpepparblandningen och ställ in plåten mitt i ugnen i ca 7-10 minuter.


Ta ut mandlarna från ugnen, låt dem svalna lite. Sockret kommer ha runnit ut lite, så medan de är lätt ljumna bryter du loss de mandlarna som du skall garnera kakan med.

Dags för glasyr! Detta receptet är jättesmidigt och supergott.
Du kan vispa glasyren för hand, men det blir enklast med en maskin.
Ingredienser:
200 gram smör
5 dl florsocker
1 msk vaniljarom
1 msk vaniljsocker
2 msk mjölk

 Lägg ner smöret i vispskålen, häll sen ner vaniljarom och mjölk. Ta hälften av florsockret och allt vaniljsocker. Vispa in florsockret, och tillsätt sedan resten av florsockret. Vispa tills glasyren är fluffig.
Så här ska det se ut.

Dags för montering:
 
Bre ut all härlig glasyr över kakan. Titta bara på det härliga lagret. Dekorera sen med mandlarna.

Kaka med ryckande åtgång, men vi gissar på att den räcker till ca 8-10 personer.

/Katja & Petra

onsdag 27 november 2013

Krämig kyckling och pennegratäng

Jag och Katja har länge varit sugna på penne-pasta. Så idag tog vi tag i saken och gjorde en gratäng.
Detta är en rätt som kan lyxa till den gråaste dagen och det passade utmärkt idag då regnet har legat som en tunn slöja hela dagen och det vägrar bli riktigt ljust ute. Sånt här väder är så tråkigt, då de små liven (hundarna) har kort ben, lång päls... detta innebär att de är ständigt lortiga och drar in alla löv som finns på gatan... Det är inte ofta vi längtar efter snö, men nu gör vi verkligen det.
Men tillbaka till dagens recept. Den  innehåller orealistiskt mycket ost, men vi har sallad till. Det borde väll uppväga?
Sen är den dessutom superkrämig, massor med sås!

Ingredienser för 6 portioner:
6 dl okokt penne-pasta
700 gram kycklingfiléer
15 cm purjolök
2 msk vetemjöl
420 g ricotta och tomatpastasås
4 dl matlagninsgrädde
2 dl cremé fraiche
1 buljongtärning
Garlic & pepper krydda
Pasta rossa krydda
Salt & Peppar
1,5 dl riven ost till såsen och 3 dl riven ost till garnering

Börja med att koka pastavatten och ställa ugnen på 225 grader.
Dela kycklingen i rätt stora bitar och stek dem med lite stekfett i en stekgryta.
Under tiden strimlar du purjolöken.
När kycklingen är genomstekt tar du upp den och lägger på en tallrik. Stek sen purjolöken tills den har blivit mjuk.
Blanda ner vetemjölet, blanda det väl med purjolöken.
Tillsätt sen matlagningsgrädde, lite åt gången samtidigt som du rör ut mjölet.
Häll i pastasåsen och cremé fraiche.
Lägg i kycklingen, buljontärningen och krydda, pasta rossa och garlic & pepper behöver du inte snåla med.
Rör ner osten.
Låt sen såsen koka upp.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
När pastan har kokat klart (den kan fortfarande ha lite tugg) blandar du ihop den med såsen.
Strö över osten och ställ sen in stekgrytan mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills osten har fått fin färg.
Låt gratängen vila 5-10 minuter innan du serverar.

/Petra & Katja

söndag 24 november 2013

Bacon och ostpinnar

Idag ska ni få ett riktigt mumsigt recept på bacon och ostpinnar som ni kan servera som tilltugg.. Eller huvudrätt om ni föredrar det ;)



Detta behöver ni till 8 snittar:
4 smördegsplattor (jag använde tc bröds smördegsplattor, de är rätt små)
1 vispat ägg
1 dl riven ost med valfri styrka
120 gram bacon/ 8 skivor bacon
svartpeppar

ugn 175 grader

Börja med att kavla ut smördegsplattorna.
Pensla dem sedan med ägg.
Strö över osten och krydda med svartpeppar. Kavla sen över osten.
Lägg två smördegsplattor på varandra med ostsidorna mot varandra, och kavla.
Skär smörplattorna i 2-3 cm breda remsor.
Lägg en baconskiva på varje remsa, och tvinna sen remsorna.
Remsorna lägger du sen i en form som är täckt med bakplåtspapper.
Ställ sen in mitt i ugnen 40-45 minuter eller tills baconen har fått fin färg. 
Ta ut pinnarna från ugnen och lägg dem på en bit hushållspapper tills de har svalnat.

/Katja & Petra

fredag 22 november 2013

Kanelkaka

Denna veckans söta blir en kanelkaka. Vi älskar verkligen sockerkakor och muffins. Dessutom är de så lätt bakade. Bara att mixa ihop, in i ugnen och sen klart.

Detta behöver du:
110 gram smör
2 dl strösocker
1 banan
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljarom
2 msk kanel
0,5 dl rörsocker

ugn 175 grader

Blanda ihop smör och strösocker.

 Blanda sen ner bananen på samma sätt.

 
I med mjöl, bakpulver och salt.

Blanda in ägget.

Blanda ihop vaniljaromen med mjölken. Häll sedan ner det i kaksmeten och blanda ihop det till en jämn smet.

Smöra och bröa en bakform. Oroa er inte, vi har inte glömt kanelen. Det kommer snart :)

Häll hälften av smeten i formen.

Blanda ihop kanel och rörsocker. Strö det över kakan, men spara lite som du kan toppa kakan med sen.

Häll över den resterande smeten i formen. Ta sedan och gör ett mönster i kakan med skaftet på en slev eller något liknande.


Strö över det sista av kanel och sockerblandningen och ställ in kakan mitt i ugnen ca 60 minuter, eller tills den inte längre känns kladdig när du känner efter med en provsticka.

Ojoj, denna kakan är så god. Knappt vi hann fota innan vi började äta :)

Trevlig helg!

/Petra & Katja

onsdag 20 november 2013

Inlagda polkarödbetor

För ett tag sedan köpte vi polkarödbetor, de är så fina med sin ränder. Vi gjorde en snabbinläggning av dem som vi hade som ett av tillbehören till vår kalkonmiddag (ni kan läsa om det här).

Ingredienser;
3-4 polkarödbetor
0,5 dl honung
0,25 dl ättika
1,75 dl vatten
1 krm vitpeppar
2 krm ssalt
1/3 krm svartpeppar

Börja med koka de oskalade betorna i vatten. De får inte bli för mjuka utan det ska vara en viss motstånd när du sticker i dem med en provsticka. Vi kokade vår i cirka 20-25 minuter. Medan de svalnade gjorde vi lagen.


Mät upp honungen och häll i en skål. Tillsätt sedan ättikan och vattnet.


Mät upp kryddorna och tillsätt dem, Rör ihop lagen väll.

Nu bör betorna ha svalnat så pass mycket att man kan skala dem. Vi använde oss av en potatisskalare men givetvis kan man använda sig av en mindre kniv om man tycker det är lättare.

 Skär sedan betorna i skivor som är så jämna som möjligt. Visst är det fin färg på dem?

Lägg i betorna i lagen. Viktigt att lagen täcker betorna. Nu ska betorna står och gotta till sig i minst tre timmar. De ska stå kallt. De blir supergoda och det är ett vakert tillbehör.

Katja & Petra

måndag 18 november 2013

Gratinerad potatis och grönsaksgryta

Just nu håller vi på och planerar en hel del recept till bloggen. Vi har en massa vi vill dela med oss av till er. Vi börjar närma oss jultider nu, därför kommer vi bjuda på en del julinspirerade recept framöver. Men självklart kommer vi varva med en hel del annat med.
Idag blir det inget juligt, istället bjuder vi på ett grytrecept. Vi valde att inte kärna ur våra tomater det göra att grytan blir lite vattnig. Vill du ha den mer krämig så är det bäst att ta bort kärnhusen. 

Grytan räcker till ca 3 portioner:
4 potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 solovitlök
350 gram brocolli
450 gram småtomater
5 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
2 krm rökt paprikapulver
5 krm potatiskrydda
Chicken and steak krydda
Roasted garlic and pepper krydda
2 dl riven ost

Börja med att skiva potatisen i önskad tjocklek.

Skiva sen löken och vitlöken.

Häll lite mjölk i botten av en kastrull, varva sen lök, vitlök och potatis.

Tillsätt kryddorna och vätskan. Koka upp och låt bubbla tills potatisen nästan är klar. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten.


Fortsätt under tiden med att skära upp grönsakerna. Dela broccolin i småbuketter, moroten i sneda slantar och tomaterna i båtar.

Häll sedan i grönsakerna.

Rör runt, sätt på locket. Sänk till låg värmen på plattan och låt stå 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och grill.

Strö över osten och ställ in mitt i ugnen. När osten har fått fin färg ta ut och servera.

Dags för servering! Vi valde att servera med en enkel ugnsbakad lax (kryddad med lawry´s och citronpeppar).

/Katja & Petra

söndag 17 november 2013

Tomatdipp

Idag kommer receptet på tomatdippen som jag serverade tillsammans med risbollarna (länk).

Till ca en dl dippsås behöver du:
1 konserv körsbärstomater
100 gram färska tomater
1 vitlök
ca 10 cm purjolök
1 msk honung
0,5 buljongtärning
2 kvistar oregano
 salt och peppar

Börja med att strimla purjolöken och värm den mjuk i olja.

Hacka vitlöken och lägg ner den i grytan när purjolöken är mjuk. Värm på 1-2 minuter.

Dela tomaterna i klyftor lägg ner dem och tomatkonserven i grytan tillsammans med buljongen, oregano och honungen.
Låt allt koka upp, smaka av med salt och peppar och låt sen dippen koka i minst 30 minuter. Jag lätt mitt stå och småputtra i nästan en timma. Håll dock koll om du eventuellt måste tillsätta lite vatten.


Sila dippen, så att den blir slät. Du kan pressa lite med en slev mot sidorna.

Servera sen med önskat tillbehör.

/Petra