Denna kaka är även vårt bidrag till månadens utmaning i bloggen söta saker, där temat var "helg".
Vi läskar er först med en bild på den färdiga kakan.
Kolla bara! Men nu kör vi på med receptet.
Till kakan behöver du:
1 dl socker
100 gram
smör
1 ägg
2 dl mörk
sirap
5 dl
vetemjöl
2,5 tsk
bakpulver
0,25 tsk
salt
2 dl Glögg
0,5 dl
äppelmos
Ugn 175 grader
När smöret och sockret är väl blandat knäcker du i ägget och häller i sirapen. Blanda ihop allt.
Häll i mjölet, bakpulver och salt.
Mät upp glögg och äppelmos och blanda ihop det med resten av smeten.
Smörj och bröa en springform, häll sedan ner smeten. Ställ mitt i ugnen ca en timma, eller tills kakan inte längre känns kladdig med en provsticka.
Nästan steg blir mandlarna. Detta receptet räcker till fler mandlar än vad du behöver till kakan. De som behöver kan du äta som godis istället.
Du behöver:
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt
50 g smör
1,5 dl rörsocker
0,5 tsk vatten
200 gram mandlar
Ugn 175 grader
Börja med att smälta smöret. Häll sedan ner rörsockret och vattnet. Rör om på medelsvag värme till sockret har löst sig. Var försiktigt så att det inte bränns! När sockret väl har löst sig lägger du i mandlarna och rör så att de blir helt täckta av sockerblandningen.
Pensla ett bakplåtspapper med neutral olja, och blanda ihop pepparn och saltet. När sockermassan börjar bli lätt trögflytande tar du hälften av saltpepparblandningen och rör ner i grytan. Ta sen upp mandlarna med hjälp av två skedar och lägg på bakplåtspappret. Var försiktig, det är mycket varmt! Det vet Petra av egen erfarenhet... Strö över resten av saltpepparblandningen och ställ in plåten mitt i ugnen i ca 7-10 minuter.
Ta ut mandlarna från ugnen, låt dem svalna lite. Sockret kommer ha runnit ut lite, så medan de är lätt ljumna bryter du loss de mandlarna som du skall garnera kakan med.
Dags för glasyr! Detta receptet är jättesmidigt och supergott.
Du kan vispa glasyren för hand, men det blir enklast med en maskin.
Ingredienser:
200 gram smör
5 dl florsocker
1 msk vaniljarom
1 msk vaniljsocker
2 msk mjölk
Lägg ner smöret i vispskålen, häll sen ner vaniljarom och mjölk. Ta hälften av florsockret och allt vaniljsocker. Vispa in florsockret, och tillsätt sedan resten av florsockret. Vispa tills glasyren är fluffig.
Så här ska det se ut.
Dags för montering:
Bre ut all härlig glasyr över kakan. Titta bara på det härliga lagret. Dekorera sen med mandlarna.
Kaka med ryckande åtgång, men vi gissar på att den räcker till ca 8-10 personer.
/Katja & Petra