måndag 28 oktober 2013

Pumpatårta!

I helgen hade vi familjemiddag, och bara för vi är som vi är så bestämde vi att göra mer än vad det egentligen fanns tid till. Under veckan kommer vi dela med oss av helgens recept. Men först ut bjuder vi på en riktig Halloween tårta, formad som en pumpa! Denna bjöd vi på till efterrätt. Detta var första gången vi gjorde en tårta så var snälla nu. Bottnarna har pepparkakssmak och fyllningen smakar vanilj. Kakan är så god att den går att äta som den är med. Det är lite svårt att säga exakt hur mycket ni behöver av ingredienserna, beror på vad ni använder för former. Vår lilla sockerkaksform rymmer ca 5 dl och springformen är en vanlig 18 cm form. Men har du en större eller mindre bakform så är det ingen fara, det går bra ändå du kanske behöver liter mer smet bara, och får du smet över passa på att göra några muffins.

 Bu! ;)

Detta behöver ni till bottnarna:
2,25 dl socker
210 gram smör
2 ägg
4,5 dl ljus sirap
11 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2,5 tsk kanel
2,5 tsk mald ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
0,5 tsk salt
4 dl vatten
1 dl äppelmos

Ugn 175 grader

Börja med att blanda ihop smör och socker.

När smöret och sockret är blandat jämt och ser ut såhär, passar du på och ta en snabbfika ;) Det dröjer ändå en bra stund tills tårtan är klar.. Det är pepparkaksgifflar från pågen på skärbrädan, trots att vi hade hört dåliga omdömen om dem var vi tvungna att pröva dem själva. Vi blev mycket besvikna, de smakar knappt pepparkaka!

Blanda nu ner ägg och sirap.

Rör sen ner mjölet.

När mjölet är utblandat, häll i bakpulvret och kryddorna.


Sen äppelmoset. Detta är det sista av vår hemmagjorda sats, äppelmoset tog slut i ett nafs i år.

Nu är det bara att röra ner vattnet.

Smöra och bröa tre formar, en springform och två lika stora sockerkaksformar. Vi hade bara en sockerkaksform, så vi fick använda samma två gånger istället. Ställ in formarna en och en mitt i ugnen. Den stora tog 60 minuter för att bli klar och de små 45 minuter. Men känn med en provsticka, när kakan inte är kletig är den klar.


Dags för fyllningen!
Hur mycket du behöver, beror som sagt på formstorlek. Men vi använde:
50 gram smör
1 msk blodapelsinjuice
1 tsk vaniljarom
200 gram naturell färskost
ca 8,5 dl florsocker

Blanda ihop alla ingredienserna tills du får en rätt fast fyllning. Blir den för hård häll i lite mer juice och blir den för lös ta mera florsocker. 

Dags att börja montera tårtan!
Nu behöver du: 
300 gram orange sugarpaste
50 gram svart sugarpaste
Några rutor mörk choklad

Ta kakorna från sockerkaksformarna och skär dem raka. 

Lägg den lilla kakan på den stora och skär runt om, så att du får en liten rund kaka.

Lägg på en massa fyllning emellan och runt om.

Kavla sen ut den orange sugarpasten. Skär den i remsor som är ungefär 4 cm breda.

Klä sedan kakan med remsorna.

Täck sedan mellanrummen med smalare remser. Skär ut ögon och mun.


Fyll sen hålen med svart sugarpaste. Av kakresterna skär du ut en sockerkaksstav, smält lite choklad på låg värme i micron och doppa kakbiten där i. Dra försiktigt med en gaffel över chokladen så den ser ut som en kvist. Lägg ner i hållet på toppen. Färdigt!
Så pjåkigt blev det väll ändå inte för att vara första försöket? den smakade gott dessutom :)

/Katja & Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar